Een grote lampenkap? Best een uitdaging.

De gemeente Utrecht vroeg voor het winkelcentrum de Gagelhof twee grote gele spankappen om de openbare ruimte wat op te vrolijken. Een supergrote lampenkap van meer dan een meter hoog en meer dan een meter in doorsnede. Hoe ga je om met zo een vraag? Van welk materiaal maak je die? En vervolgens hoe zet je deze lampenkap in elkaar en wat voor lamp zet je er dan in? Last but not least hoe krijg je de lampenkap op de plaats van bestemming. Voor De Lampenkappenmakers is niets te gek. Zij weten door hun expertise antwoord op de gekste vragen.

 

Het denkwerk begint met de onderdelen

Een lampenkap voor buiten moet letterlijk tegen een stootje kunnen, want hij moet vandaalproof zijn. En dan heb je nog de regen en de wind. Heb je hieraan voldaan dan moet de kap er natuurlijk ook nog superstrak uitzien. Waar begin je aan denk je misschien. Nou daarvoor kijkt je eerst naar de originele kleine ouderwetse variant. Zo een spankap werd vroeger gemaakt van varkensblaas gespannen om een frame. Vandaar de naam spankap. Later werd dit stof. Vaak ook nog eens gevoerd van binnen. Voor buiten niet zo geslaagd. Wat ook nog meespeelt is dat het spannen van supergrote lampenkappen net iets anders werkt dan met de kleintjes.

 

Het in elkaar zetten vergt veel handenarbeid

De stof zal ten eerste vervangen moeten door een weerbestendig kunststof. Deze moet natuurlijk ook nog goed licht doorlaten, anders heb je daar als lampenkap niet zoveel aan. Kunststof kun je niet gemakkelijk spannen dus die zal je bijvoorbeeld op het frame moeten plakken of schroeven. En dan natuurlijk wel zo dat je de mooie glooiende ronding van een spankap benaderd. Normaal is een lampenkap open van onder maar je wilt er niets ingegooid hebben. Dus zal je onder moeten afsluiten. Niet te dicht natuurlijk anders blijft er water in liggen na een regenbuitje. Vervolgens zet de installateur  er een lamp in die normaal op een lantaarnpaal staat.

 

Het vervoer moet je niet te strak plannen.

Hoe vervoer je een heel grote lampenkap van kunststof als je met de kleintjes al voorzichtig moet zijn. Nou ook daar hebben De Lampenkappenmakers jaren ervaring mee. Ze werken samen met een transporteur, die precies weet welke vrachtwagen geschikt is hiervoor. Stapelen kan natuurlijk niet dus zo een vrachtwagen mag best wel wat omvang hebben. Maar natuurlijk ook niet te veel want dan schuiven de lampenkappen tijdens het vervoer. Stapvoets over de snelweg is geen optie. Nu al deze vragen beantwoord zijn kunnen ze ingeladen worden en op weg naar Utrecht.

een lampenkap op een lantaarnpaal Utrecht

Bij de Lampenkappenmakers kun je een lampenkap geheel naar eigen inzicht en smaak laten maken. Als het mogelijk is doen ze het. En ja er is heel veel mogelijk.

De Lampenkappenmakers, is een ambachtelijk bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van handgemaakte lampenkappen. Ze hebben hierin ruim 70 jaar ervaring.

Heeft u een vraag over dit artikel, bel Iwan 0031 252 223091 of mail.

bel IwanIwan, weet niet allen veel over lampen en lampenkappen, maar ook over social selling, het inzetten van de sociale media zoals bijvoorbeeld Facebook voor uw verkoop.

Meer weten klik hier.

 

 

 

 

 

 

De Lampenkappenmakers in +/- 1950

de lampen wagen

 

© 2016 - 2023 meerdaneenlampenkap | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel